Sudbina

View previous topic View next topic Go down

Sudbina

Post by Guest on 09.01.15 18:54
Verujete li u sudbinu ili mislite da covek sam kroji svoju buducnost i da samo on utice na nju?
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Sudbina

Post by Guest on 10.01.15 23:12

Ne možemo pričati o sudbini, a da ne zadiremo u religiju. Jer sudbina je ipak jedan viši koncept života koji ima ulogu da upravlja životima svih nas. A religijski gledano, upravljanje životima je nešto što može činiti jedino bog.
Ako bi rekli da je sve sudbinski predodredjeno tj. sve već unapred definisano, to bi značilo da sve što mislim, kažem i uradim nije uopšte produkt moje volje nego već unapred pripremljenog scenarija koji ja samo kao glumac u pozorištu odigram. Ako je tako, onda sve što se dešava u našim pojedinačnim životima i ukupno gledajući na celokupna dešavanja u svetu, je unapred definisano i uredjeno tako da se to mora desiti baš tako kako je neko unapred odredio. I mimo toga ne postoji baš ništa. Mnogi veruju u sudbinu i u to da je sve božja volja. A to se sve potkrepljuje proročanstvima koja nekad manje nekad više zaista opisuju šta će se i kako će se neki dogadjaji odigrati. Pa čak i sama biblija na kraju daje jedno vrlo sumorno i tragično dešavanje u ljudkom svetu u poglavlju Jovanovog otkrivenja.
Ako je sve tako, da se u životu ne može desiti ništa drugačije nego kako je sudbinom zapisano, u tom slučaju nema naše lične odgovornosti za pojedinačna dela. Niti bi iko od nas mogao nositi ličnu odgovornost za sve što se misli kaže ili uradi. Ako sam smeran i pošten, onda ja nisam takav zato što je to moja volja i težnja ka tome, nego zato što mi je takav život sudbinski dodeljen. A ja samo treba da ga odigram po datom scenariju. Ako sam kriminalac i ubica, ni u tom slučaju nisam lično odgovoran za to što sam nekog ubio. Jer ja sam to morao uraditi zato što mi je tako nešto namenjeno sudbinom. A kako svi ili većina kaže: sudbini se ne može izbeći. U tom slučaju ni raj ni pakao više nemaju smisla. Jer zašto bih snosio kaznu za nešto što nisam svojom voljom uradio? I obrnuto. Apsolutno bi bilo krajnje nepravedno da budem kažnjen za nešto što nisam uradio s ličnom namerom.
I tako gledajući ceo jedan takav koncept stvari direktno negira same fundamente religije koja je temelj jednog društva. Ako nema lične odgovornosti, onda nema ni raja, ni pakla, niti sam čovekov život može imati neki smisao. Sve time tada postaje apsolutno besmisleno. Pa čak i religija sama kao takva više nema smisla. I onda ..u čemu je smisao života, i šta je onda sam koncept ličnosti? Gde je tu onda moja ličnost? Čemu onda učiti ljude da postoji istina i pravda i da treba svi da težimo da budemo bolji?
Mislim da ni jedan mozak koji u sebi gaji elementarnu logiku ne može da prihvati takav jedan poredak stvari u životu. To može da se zove i životni bunt protiv besmisla života.
Tako da mislim da nam ostaje samo ona teorija da smo samo mi odgovorni za naše živote. I da ćemo sami snositi posledice naših odluka. Bilo da su dobre ili loše. Jer samo to može dati smisao svega, i nas kao ličnosti, i religije pa i samoga boga. I lično mislim da ta dva koncepta uopšte nisu u sukobu niti isključuju jedno drugo. Naprotiv. Sudbina ..po mom mišljenju postoji. Ali je uslovljena našom odlukom.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Sudbina

Post by Guest on 11.01.15 0:14


Hm.
Mislim da je i ovako i onako izbor prilicno depresivan.Ako sudbina postoji onda, kao sto rece Jan,
mi smo samo glumci.Ako ne postoji onda smo mi krivi za sve.I da ga *bes onda.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Sudbina

Post by Guest on 11.01.15 23:23


Ne verujem u sudbinu zato sto ne verujem da sam ja bas toliki maler da mene zadesi ova moja hee
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Sudbina

Post by Guest on 11.01.15 23:44

Slazem se da je upravo sve uslovljeno nasom odlukom, i to je kljuc svega. Mi upravljamo svojim zivotima, a neke dogadjaje mozemo da nazovemo kako zelimo pa i sudbinom, ali mi smo ti koji drzimo konce u nasim rukama. Uglavnom isto kao i za religiju, smesno je pricati o nekakvoj sudbini koja odlucuje nesto bitno "sudbonosno" u zivotu. To ne postoji naravno, logicno.

avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Sudbina

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum