Šta je sloboda?

View previous topic View next topic Go down

Šta je sloboda?

Post by TheDrekavac on 11.01.15 15:44Kako objasniti reč sloboda?
Da li smo mi ikada potpuno slobodni?Šta je to što može stajati na putu slobodi?

____________________
Ako mi pričaš iza ledja , u dobroj si poziciji da me poljubiš u dupe...
avatar
TheDrekavac
Administrator

Postovi : 1751
Godina : 29
Lokacija : Beograd

http://dusabalkanska.serbianforum.info

Back to top Go down

Re: Šta je sloboda?

Post by Guest on 21.01.15 21:17

Sloboda je po meni, jedan filozofski ili religijski pojam koja naravno znači apsolutnu nezavisnost od bilo kojih, bilo kakvih uticaja i uslovljavanja na nečiju ličnost. To ne znači sad neku ekonomsku ili bilo kakvu materijalnu nezavisnost. I to ne znači da sad mogu raditi šta hoću, a da mi niko ne može ništa.
To znači da čovek teži da se oslobodi da bilo šta radi. Jer sve što čovek radi donosi neki plod. Slobodan čovek se odriče plodova svog rada. On prestaje da želi. Oslobadja se i same želje. Želja je nešto što čoveka tera na neku aktivnost kako bi uživao u rezultatima svog dela. A čovek se vezuje za rezultate svoga rada. I time se vezuje za njih. Slobodan čovek se odriče svega, ne želi čak ni slobodu.
To podrazumeva potpuno oslobadjanje čoveka od svih materijalnih pa i duhovnih želja. To znači odvajanje čoveka od svega što ga vezuje za materijalno postojanje. Jer sam čovek nije materijalno biće. Sloboda je oslobadjanje od svih zabluda i privida koje čine naš način života. A to je inače i vrhunski cilj vernika ili nekog ko je svoj život podredio traženju istine i dostizanje slobode.

Šta stoji na putu slobodi? Sve ono što vidimo, sve ono što čitav život gledamo i sve ono što su nas učili da smatramo da je realnost.avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum